Novi Sad
30.07.2010.
06:12 > 08:03
Od svih priča o reformi javnog sektora, aktuelne gradske vlasti su u protekle dve godine načinile samo jedan vidljiviji korak, i to u vidu smanjenja mase zarada u gradskim preduzećima do 15 odsto.
  • građanin

    10.09.2010 07:03
    lopovi
    slažem se Milanom Ćulibrkom sve što je čovek kao stručnjak izjavio "Ali je takođe činjenica da se u tim preduzećima broj zaposlenih stalno povećava. Posle svakih lokalnih izobra u ta preduzeća dolaze neki novi ljudi, koji pripadaju vladajućoj koaliciji. Ta vladajuća koalicija u javna preduzeća smešta svoje zaslužne kadrove. Ne otpuštaju se oni koji su prethodno primljeni, da se ne bi zamerali jedni drugima i na taj način zapravo raste broj zaposlenih u javnom sektoru, a mnogi od tih apsolutno nisu produktivni. Dakle, nikakve koristi ta javna preduzeća nemaju od tako zaposlenih", kaže Ćulibrk".
  • 30.07.2010 10:35
    a sta bi sa gradonacelnikovom sestrom koja sedi na dve stolice i nedolazi na posao? a?
  • Moca

    30.07.2010 10:03
    Najgori
    Jedino gore od ove vlasti pamtim radikale pocetkom devedesetih.
    New York zovu "velika jabuka" a Novi Sad "velika palanka".
    Treba jedna grupa profesionalaca, najboljih u svojim oblastima, da uzmu palanku na cetiri do osam godina i naprave od nje GRAD.
  • Salajčan

    30.07.2010 09:30
    Ta di ih treba otpuštati...
    Šta fali da dogodine bude još više rupa na putu? Ili npr. još više komaraca? Zar nije lepše pare trošiti na zbrinjavanje stranačkih kolega i njihov nerad, nego na ono za šta ih svi plaćamo!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna